Menstruationssmerter – Muskelsmerter, hovedpine & migræne

Når menstruationen nærmer sig, er der mange kvinder, der ikke kun forventer ubehaget ved kramper og humørsvingninger, men også det til tider invaliderende ubehag i form af hovedpine og muskelsmerter også refereret til menstruationssmerter.

Men hvorfor sker det? Hvad sker der i kroppen i løbet af perioden, der kan udløse smertefulde reaktioner? Dette indlæg vil dykke ned i den videnskabelige forklaring bag menstruationsrelaterede hovedpiner og muskelsmerter, og vigtigst af alt, afdække metoder til lindring og forebyggelse.

Baggrundsinformation om menstruation

Faktaboks

 • Varighed: Gennemsnitlig menstruationscyklus varer 28 dage.
 • Menstruationsalder: Starter normalt mellem 9-16 år.
 • Hormonelle ændringer: Fald i østrogen og progesteron udløser smerter.
 • Prævalens: 60-90% kvinder oplever menstruationssmerter.
 • Typer af smerter: Inkluderer kramper, hovedpine og muskelsmerter.
 • Migræne: Nogle kvinder oplever migræneanfald under menstruation.
 • Årsager: Uregelmæssige blodgennemstrømninger og inflammation.
 • Lindring: Varmepuder, motion og smertestillende midler hjælper. 

Menstruationscyklus og hormonelle ændringer:

Under menstruationscyklussen sker der komplekse hormonelle ændringer i kroppen. Den begynder normalt med menstruation, hvor niveauerne af østrogen og progesteron, de to vigtigste kvindelige hormoner, er lave. Efter menstruation stiger produktionen af østrogen gradvist, hvilket fører til modning af ægget i æggestokkene.

Menstruationsrelaterede Hovedpiner: Årsager og Videnskab:

Mange oplever at have hovedpine under menstruation, hvilket der er en helt naturlig forklaring til. I nogle tilfælde opleves der også menstruel migræne.

Hormonelle ændringer og indvirkningen på hjernen:

Ændringer i østrogen- og progesteronniveauer under menstruation kan påvirke blodkarrene i hjernen. Østrogen kan have en beskyttende virkning på blodkarrene, og når niveauerne falder, kan det føre til vasodilation, hvor blodkarrene udvider sig, hvilket kan udløse hovedpine. 

Serotonin og Migræne:

Serotonin, en neurotransmitter, spiller en vigtig rolle i reguleringen af smerte. Under menstruation kan ændringer i serotonin niveauer påvirke blodkarrene og udløse migræneanfald hos nogle kvinder.

 En undersøgelse fra 2017, som blev offentliggjort i tidsskriftet "Headache", fandt man at 75% af migrænepatienter bruger varme eller kuldeterapi til at linde deres migræne. Heraf svarede 50% at varmeterapi var effektivt, mens 45% svarede at kuldeterapi var effektivt. 

Hvis du ønsker at prøve varme/kuldeterapi bør du læse mere om NOYO. 
NOYO kan modsat mange andre produkter, både varme og køle, alt efter behovet.

Menstruationsrelaterede Muskelsmerter: Årsager og Videnskab:

Udover at opleve hovedpine og migræne, er en helt naturlig effekt af menstruation muskelsmerter. Et videnskabeligt begreb for en smertefuld menstruation er Dysmenoré

Hormonelle Ændringer og Muskelsmerter:

Mens det er mere almindeligt at fokusere på hovedpine, påvirker menstruationsrelaterede hormonelle ændringer også musklerne. Faldet i østrogen niveauer kan føre til øget muskelspænding og smerter i hele kroppen, især i ryggen og bækkenområdet.

Inflammatoriske Processer og Muskelsmerter:

Inflammatoriske mediatorer som prostaglandiner, der frigives under menstruation, kan forårsage muskelsmerter ved at udløse betændelse og irritation i muskler og væv.

Hvordan påvirker stress din menstruation?

Stress kan forstyrre den hormonelle balance, føre til uregelmæssige cyklusser og øge menstruationssmerter. Stress udløser produktionen af cortisol, hvilket kan påvirke østrogen og progesteron, skabe uregelmæssigheder i cyklussen. Muskelstramninger forværres, intensiverer kramper, og blodgennemstrømning kan blive uregelmæssig, resulterende i kraftigere blødninger. Stresshåndteringsteknikker som meditation og motion er vigtige for at bevare både mental sundhed og en sund menstruationscyklus.

Læs også: Derfor kan stress udløse migræne

Fakta om stress

 • Op mod ¼ af sygemeldinger på arbejdspladsen, skyldes dårligt psykisk arbejdsmiljø.
 • 000 - 300.000 danskere lider af alvorlig stress
 • Stress koster det danske samfund op til 14.000.000.000 kr. om året, alene i sygedage, tidlige dødsfald og udgifter til sundhedsvæsnet.
 • 000 danskere har hver dag mildere symptomer på stress, hvilket svarer til 12% af den danske befolkning. 

Behandlingsmuligheder og Lindrende Metoder:

Der er heldigvis en række metoder og produkter der kan lindre smerterne og forebygge en smertefuld periode. 

Varmepuder og Kølepuder:

Anvendelse af varmepuder på det berørte område kan hjælpe med at lindre muskelspændinger og smerter ved at øge blodcirkulationen og afslappe musklerne.

På samme måde kan kølepuder eller isposer pakket ind i en klud lindre intensiteten af både hovedpine og migræne. Der kan man bruge f.eks. NOYO eller WILLOW PILLOW.

Inkluderingen af varmepuder og kølepuder som en behandlingsmulighed tilføjer et ekstra lag af fleksibilitet for dem, der søger lindring fra menstruationsrelaterede smerter.

SOAS MAJOR - varmepude til lindring af menstruationssmerter i ryggen

Kost- og Livsstilsændringer:

Indførelse af en sund kost rig på antiinflammatoriske fødevarer som fisk, nødder, frugt og grøntsager samt regelmæssig motion kan hjælpe med at reducere både hovedpine og muskelsmerter.

Reduktion af koffein, sukker og saltindtaget kan også have en positiv indvirkning for nogle individer.

Smertestillende Midler:

Smertestillende midler som ibuprofen og naproxen kan reducere inflammation og lindre smerter. Det er dog vigtigt at konsultere en læge, før du tager medicin for at bestemme den korrekte dosis og lægemiddelvalg.

Alternative Behandlinger:

Akupunktur, massage og yoga er alternative behandlingsmetoder, der har vist sig at lindre menstruationsrelaterede smerter ved at reducere muskelspændinger og fremme afslapning.

Skrevet af
Kristian Andersen
Indehaver, CEO, Tandlæge, ph.d

Kildeliste

Skriv en kommentar

Alle kommentarer gennemgås inden de bliver offentliggjort.