Hovedpine placering, årsagen & forebyggelse

Placeringen af hovedpinen kan ofte identificere udløseren af hovedpinen. 
Smerter i hovedet kan i mange tilfælde komme fra spændinger fra hhv. nakke, skuldre, rygmuskler eller kæbe, som kan fordele sig forskelligt i hovedet afhængigt fra person til person. Det kan bl.a. manifestere sig som:

  • Smerter bag et eller begge øjne
  • I tindingen
  • Som en stribe af smerter hen over fronten på hovedet
  • I kæberne

Spændingerne kan desuden for nogle udvikle sig til migræne.
Hvis du ofte lider af hovedpine, kan det være en god ide at føre en dagbog som kan bruges til en konsultation hos lægen. Du kan downloade en gratis her

Download vores hovedpinedagbog

Almindelig hovedpine:

Den mest almindelige hovedpine, også kaldt spændingshovedpine, er ofte mild til moderat i intensitet og påvirker ofte begge sider af hovedet.
Hovedpinen er ofte karakteriseret som:

  • En trykkende, komprimerende smerte, som normalt er bilateral og påvirker hele hovedet eller en del af det.
  • En følelse af stramhed eller pres omkring hovedet eller i nakken.
  • Smerten er normalt mild til moderat, men kan være alvorlig i nogle tilfælde.
  • Oftest er der ingen yderligere symptomer som kvalme, opkastning eller følsomhed over for lys og lyde.


En almindelig hovedpine kan vare fra få timer til flere dage, afhængig af hvilken type hovedpine og årsagen til hovedpinen. Hovedpinen kommer typisk af følgende årsager:

Dehydrering: Hvis du ikke drikker nok væske i løbet af dagen påvirker det blodcirkulationen og kan øge spændingen i musklerne. Det er derfor vigtigt at drikke en tilstrækkelig mængde vand i løbet af dagen.

Stress: Følelsesmæssig stress kan være en faktor for udløsningen af hovedpine. Stressen kan påvirke muskler og nervesystemet, hvilket kan fører til spændinger og hovedpine.

Søvnproblemer: Hvis du har søvnforstyrrelser eller ikke får tilstrækkeligt med søvn, kan det udløse hovedpine. Det er derfor vigtigt at opretholde en god søvn for at reducere risikoen for at få hovedpine i løbet af dagen.

Dårlig kropsholdning: Hvis du har en vedvarende dårlig kropsholdning som er meget almindeligt ved arbejde foran computeren i længere perioder kan det udløse stress og spændinger på nakke og skulderområdet. Det kan udløse spændingshovedpine og kan være krævende at rette op på. Det er derfor vigtigt at tage pauser til at strække sig og bevæge sig regelmæssigt. Hvis du sidder meget ned på arbejdet, er der løsninger som at stå op eller finde en stol der hjælper dig med at opretholde en god kropsholdning.

Øjenbelastning: For nogle kan langvarig brug af computere, mobiltelefoner og andre skærmtyper forårsage anstrengte øjne, hvilket kan udløse hovedpine. Det kan derfor være en god ide at bruge mindre tid foran en skærm, drikke tilstrækkeligt med vand og få frisk luft. Man kan også bruge øjenafslapningsteknikker til at reducere øjenbelastningen.

Kost og ernæring: Nogle fødevarer og drikkevarer er kendt for at udløse migræne og hovedpine hos nogle. Det inkluderer typisk alkohol, chokolade, ost, citrusfrugter og kunstige sødemidler. Det kan derfor være en god ide at være ekstra observant på hvad man indtager, for at lokalisere hvad der udløser hovedpinen, så det kan undgås fremadrettet. 

Spændingshovedpine optræder ofte sammen med muskelgener, som påvirker kæbeleddet og giver smerter i kæben pga. spændinger. Oplever du smerter i kæben, bør du derfor overveje om der er en relation til tyggemusklerne og tænderne, såvel som smerterne kan relateres til nakke- og rygmuskler.

Hovedpine bag øjet:

Hvis du oplever hovedpine omkring øjet kan det betyde følsomhed over for lys og lyd, samt synsforstyrrelser. Denne form for hovedpine er normalt for personer der lider af enten migræne eller spændingshovedpine. Det kan være forbundet med ømhed i øjenområdet og muligvis tørre øjne.

Hvis du har hovedpine over øjet eller bag øjet, kan det være et tegn på sphenoiditis. Sphenoiditis er en betændelse i sphenoid sinus, der normalt er placeret bag øjet. En anden årsag kan være øjenbelastning som typisk opstår ved langvaringt arbejde ved en computer, eller læsning

Hovedpine i panden og øjne:

Hvis du oplever at have hovedpine i området omkring panden og i nogle tilfælde ved øjnene, kan det skyldes sinus relaterede problemer. Det kan i nogle tilfælde skyldes betændelse i bihulerne. Hvis dette er tilfældet, vil der ofte være tilstoppet næse, eller smerter omkring kindbenene.

Hovedpine i venstre side eller højre side:

Ensidig hovedpine kan have forskellige årsager, herunder migræne, spændingshovedpine eller endda klyngehovedpine. Klyngehovedpine er en intens hovedpine der normalt forekommer i kun den ene side af hovedet og kan ledsages af røde røde, tåre eller tilstoppet næse. Disse symptomer kan komme hvert for sig, eller på samme tid.

Hovedpine i baghovedet:

Hvis du oplever hovedpine i baghovedet, kan det være relateret til spændinger. Disse spændinger er typisk i nakke og skuldermusklerne. Dette skyldes den komplekse forbindelse mellem muskler, nerver og blodkar i hoved- og nakkeområdet. Når musklerne er spændte og stramme, kan det påvirke nervesystemet og blodgennemstrømningen, hvilket kan resultere i hovedpine. Når ens blodgennemstrømning til hovedet bliver hæmmet, betyder det at hovedet har forværret blodcirkulation og derfor reagere hovedet på den reducerede ilt- og næringsstoftilførsel. Dette forekommer oftest ved en dårlig kropsholdning, stress og fysisk belastning. Hvis du har en meget stillesiddende livsstil på grund af hobby, arbejde eller noget helt tredje, kan motion spille en rolle.

HUXI - som er en varmepude der målrettet lindrer spændinger i nakke og skulder området. Læs mere om nakkespændinger

Hovedpine i tindingen:

Hvis du oplever hovedpine i tindingen, kan det være en alvorlig medicinsk tilstand der kræver lægehjælp. Du bør derfor konsultere en læge om problemet.
Hvis hovedpinen ikke er slem, kan det skyldes migræne eller omfattende spændinger.

Hovedpine når jeg ligger ned:

Hvis du kun oplever at have hovedpine når du ligger ned, kan det være et tegn på cerviogen hovedpine, som stammer fra nakken eller rygsøjlen. Det kan skyldes dårlig søvnposition eller muskelspændinger og i nogle tilfælde cervikal spondylose. Cervikal spondylose er slitageforandringer i ryggen. 

Hvad hjælper mod hovedpine?

Umiddelbart vil den meste effektive behandling mod hovedpinen være at finde frem til kilden og behandle den. Det kan dog være svært at finde kilden til hovedpinen, om spændingerne relateres til stress, holdning i ryg og nakke, overbelastning, tandpine, kæbemuskulaturen osv. Derfor kan hovedpinen lindres med en varmepude, som fordeler varme eller kulde til hovedet.

Ønsker du naturlig smertelindring uden brug af medicin og bivirkninger? 

Varmepuden er effektiv når det kommer til lindring af smerter på naturlig vis. 
Der er en omfattende videnskabelig baggrund for brug af varme til behandling af spændinger i muskler både i hovedregionen og i resten af kroppen.

For nogle er kuldeterapi en vellykket behandlingsmetode, f.eks. mod migræne. Her er NOYO-varmepuden velegnet da den er opdelt i zoner, som kan give effektiv kuldeterapi fordelt på hovedet. NOYO kan give både kulde og varmeterapi.

Varmepuden er udviklet med fokus på at lindre smerter i relevante zoner. Dette indebærer bl.a. kæben, der ofte påvirkes af spændingshovedpiner. Hovedpinen kan desuden stamme fra kæbeleddet og tyggemusklerne.

Migræne hjelm

 

Skrevet af: Kristian Andersen

Skriv en kommentar

Alle kommentarer gennemgås inden de bliver offentliggjort.