Spændinger i nakke, årsager til hovedpine og øvelser

Introduktion

Nakkespændinger er en udbredt tilstand, der kan forårsage betydeligt ubehag og endda føre til hovedpine. For at forstå, hvorfor dette sker, er det vigtigt at dykke ned i anatomi og årsagerne til, at nakken ofte bliver påvirket af spændinger. 
Indlægget har også fokus på hvordan man lindre spændinger og reducere hyppigheden af spændingshovedpine ved hjælp af varmepude til nakken.

Indholdfortegnelse

Anatomi af nakken og hovedet

Nakken og hovedet udgør en kompleks og sammenkoblet struktur, der spiller en afgørende rolle i vores daglige bevægelser og funktioner. Nakken består af syv cervikale hvirvler, som er forbundet af stærke ledbånd og omgivet af vigtige muskler og sener. Disse hvirvler er ansvarlige for at støtte hovedet og give det mulighed for at bevæge sig i forskellige retninger.

De cervikale hvirvler er også forbundet med rygmarven, som er en del af det komplekse nervesystem, der styrer hele vores krop. Desuden indeholder nakken vigtige blodkar, der sørger for ilt og næringsstoffer til hjernen.

Hovedet selv består af kraniet, som beskytter hjernen, og ansigtet, der rummer forskellige sensoriske organer som øjne, næse og mund. Alt dette arbejder i harmoni for at give os mulighed for at udføre daglige aktiviteter som at tale, spise, se og bevæge os rundt.

Korrekt alignment og funktion af nakken er af afgørende betydning for at undgå spændinger og smerter. Når nakken er i en sund position og fungerer optimalt, reduceres risikoen for unødvendig belastning på muskler og nerver.

Klik her for at læse mere om nakke og skulder anatomi

Nakkens anatomi - Nakkespændinger - Spændinger i nakke og skulder

 

Årsager til nakkespændinger

Flere faktorer kan bidrage til udviklingen af nakkespændinger. En stillesiddende livsstil og dårlig kropsholdning er hyppige syndere. Stress er også en betydningsfuld faktor, da det kan forårsage øget muskelspænding i nakken. Yderligere kan skader og traumer i nakken resultere i vedvarende spændinger.

Hvis du har en vedvarende dårlig kropsholdning som er meget almindeligt ved arbejde foran computeren i længere perioder kan det udløse stress og spændinger på nakke og skulderområdet. Det kan udløse spændingshovedpine og kan være krævende at rette op på. Det er derfor vigtigt at tage pauser til at strække sig og bevæge sig regelmæssigt. Hvis du sidder meget ned på arbejdet, er der løsninger som at stå op eller finde en stol der hjælper dig med at opretholde en god kropsholdning.

Hvis du lider af hovedpine, spændingshovedpine eller migræne, kan du downloade vores gratis migrænedagbog.

Fysiske symptomer på nakkespændinger

Nakkespændinger er ikke kun en fornemmelse, men en tilstand, der manifesterer sig gennem forskellige fysiske symptomer. Disse symptomer kan variere i intensitet og påvirke vores evne til at udføre daglige aktiviteter.

Smerter og ømhed i nakken, skuldrene og hovedet er blandt de mest almindelige fysiske symptomer på nakkespændinger. Disse smerter kan variere fra lette og irriterende til mere intense og invaliderende. De kan opstå som en konstant baggrundsirritation eller som pludselige stik i nakken eller hovedet.

Ømhed i nakke- og skulderområdet kan også være en udbredt følge af nakkespændinger. Musklerne i dette område bliver ofte overanstrengt og spændte, hvilket kan resultere i ømhed, der kan mærkes ved berøring eller når man bevæger sig.

En anden almindelig konsekvens af nakkespændinger er nedsat bevægelighed og stivhed i nakken. Dette kan gøre det vanskeligt at dreje hovedet eller bevæge det op og ned. Disse begrænsninger i bevægelse kan føre til øget ubehag og påvirke vores evne til at udføre daglige opgaver og aktiviteter.

Muskelspasmer og knuder er også almindelige ved nakkespændinger. Musklerne i nakken bliver ofte anspændte og trækker sig sammen, hvilket kan føre til muskelspasmer. Disse spasmer kan forværre ubehaget og forårsage endnu mere smerter og ømhed.

Knuder, også kendt som muskelknuder eller triggerpunkter, er stramme og følsomme områder i musklerne. De kan være smertefulde og ømme, og når de udvikler sig i nakken, kan de forværre de eksisterende nakkespændinger og forårsage yderligere ubehag.

Det er vigtigt at være opmærksom på disse fysiske symptomer og søge rettidig behandling, hvis man oplever nakkespændinger. Ignorering af symptomerne kan føre til forværring af tilstanden og forringe livskvaliteten. Ved at identificere og behandle nakkespændinger tidligt kan der tages hånd om helbredet og minimere de negative virkninger, det kan have på krop og velvære.

En varmepude kan være en effektiv og beroligende metode til at lindre spændinger i nakke- og skulderområdet. Når varmen påføres på de spændte muskler, hjælper det med at øge blodgennemstrømningen i området, hvilket bidrager til at afslappe musklerne og lindre spændinger. Se varmepuder her

Forholdet mellem nakkespændinger og hovedpine

Spændinger i nakken kan have en direkte indvirkning på forekomsten af hovedpine. Når nakken er stiv eller spændt på grund af dårlig kropsholdning, gentagne bevægelser eller stress, kan det føre til forstyrrelser i blodtilførslen og nervesystemet i hovedet.

Nakkespændinger kan begrænse blodgennemstrømningen til hjernen, hvilket kan føre til en mindsket iltforsyning og opbygning af affaldsstoffer, der kan udløse hovedpine.

Desuden er nerverne i nakken forbundet med de trigeminale nerver, som er ansvarlige for at transmittere smerteoplevelser fra hovedet og ansigtet til hjernen. Når musklerne i nakken er spændte, kan de irritere disse nerver, hvilket resulterer i smerteoplevelser, der føles som hovedpine.

Det er vigtigt at forstå dette komplekse samspil mellem nakken, blodgennemstrømningen, nerver og hovedpine for at identificere og behandle årsagerne til nakkespændinger effektivt. Ved at adressere disse spændinger og tage hånd om dem i tide kan vi reducere hyppigheden og intensiteten af hovedpine og forbedre vores overordnede livskvalitet.

Typer af hovedpine forbundet med nakkespændinger

To almindelige typer hovedpine, der er relateret til nakkespændinger, er spændingshovedpine og cervikogen hovedpine. Spændingshovedpine er kendetegnet ved en trykkende følelse omkring hovedet og nakken. Cervikogen hovedpine stammer fra nakken og kan adskilles fra andre hovedpineformer ved nøjagtig diagnose.

Læs mere om hovedpine placeringen og hvad det betyder

Behandlingsmuligheder for nakkespændinger og hovedpine

For at lindre nakkespændinger og den relaterede hovedpine er der forskellige behandlingsmuligheder. Varmebehandling med en varmepude kan hjælpe med muskelafslapning og midlertidig smertelindring. 

Vores undersøgelse viser at 56% af de adspurgte har brugt varmebehandling i nakkeområdet og 34% har brugt varmebehandling på skulderområdet.

Huxi - Varmepude til nakke og skuldre

Den skræddersyede varmepude er designet til at lindre smerter og øge dit velbefindende. Med fokus på skuldre og nakke sørger varmepuden for jævn og behagelig varme, der hjælper med at afhjælpe spændinger i nakken.

Læs mere om vores varmepude til skulder og nakkeområdet 

HUXI - Varmepude til nakke og skuldre
Det skal bemærkes, at mens en varmepude kan være nyttig til midlertidig lindring af spændinger, bør det ikke betragtes som en permanent løsning. For at tackle spændinger i nakke- og skulderområdet effektivt, er det vigtigt at identificere og behandle de underliggende årsager, såsom dårlig kropsholdning, stress eller overanstrengelse. Kombineret med andre behandlingsmetoder, som f.eks. strækøvelser og massage, kan en varmepude være en værdifuld del af en omfattende tilgang til at lindre spændinger og forbedre velværet i nakke og skuldre.

Forebyggelse af nakkespændinger og hovedpine

Forebyggelse er bedre end helbredelse, og dette gælder også for nakkespændinger og den dertil forbundne hovedpine. Ved at lave ergonomiske justeringer på arbejdspladsen og derhjemme kan man reducere risikoen for spændinger. Regelmæssig træning, der fokuserer på nakkeøvelser og stræk, kan styrke musklerne og forbedre fleksibiliteten.

Nakkeøvelser til at træne din nakke

For at få det bedste resultat med nakkeøvelserne, anbefales det at lave øvelserne en gang dagligt. Hvis du oplever at øvelserne gør ondt eller gør dig ultilpas, anbefales det at stoppe med øvelsen og prøve en af de andre øvelser.

Nakkeøvelse 1:

 • Sid på en almindelig stol f.eks en spisebordsstol
 • Ret dig op så du har ret ryg
 • Sæt fingeren på hagen og tommelfingeren på brystet
 • Træk hagen væk fra pegefingeren og lav en dobbelthage
 • Du skal kunne mærke et stræk i nakkemusklerne
 • Hold spændingen i 2-4 sekunder
 • Gentag bevægelsen - gerne 8-12 gange for optimalt resultat

Nakkeøvelse 2:

 • Sid på en almindelig stol f.eks en spisebordsstol
 • Ret dig op så du har en ret ryg
 • Se fremad og træk hagen ind mod halsen, så du laver en dobbelthage
 • Drej hovedet fra side til side i stille og roligt tempo
 • Gentag nakkeøvelsen 8-12 gange til hver side

Nakkeøvelse 3: 

 • Sid på en almindelig stol f.eks en spisebordsstol
 • Ret dig op så du har en ret ryg
 • Se fremad og træk hagen ind mod halsen, så du laver en dobbelthage
 • Læg dit øre mod skulderen og hold stillingen i 2-4 sekunder
 • Gentag nakkeøvelsen, gerne 8-12 gange på hver side

Har du problemer med øvelserne, kan du se en video her

Opsummering og konklusion

Spændinger i nakken er en almindelig tilstand, der kan forårsage hovedpine og ubehag. Ved at forstå anatomi, årsager og sammenhængen mellem nakkespændinger og hovedpine kan man tage skridt til forebyggelse og rettidig behandling. Prioritering af en sund livsstil og korrekt kropsholdning er nøglen til bedre livskvalitet og mindre nakkespændinger.

Skrevet af: Kristian Andersen

Skriv en kommentar

Alle kommentarer gennemgås inden de bliver offentliggjort.